Αθήνα – Ποτάμια – Ρέματα

Αθήνα – Ποτάμια – Ρέματα

Αθήνα – Ποτάμια – Ρέματα. Η Αθήνα είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε πώς ήταν η παλιά Αθήνα; Μία από τις πιο πλούσιες συνοικίες της είναι το Κολωνάκι. Περιοχή του κέντρου που συγκέντρωνε και συνεχίζει να συγκεντρώνει όλη την «αφρόκρεμα» της πρωτεύουσας. Η οδός Βουκουρεστίου είναι κεντρικός δρόμος της περιοχής, ξακουστός και φημισμένος ενώ η ιστορία του, πλούσια και περιπετειώδης!

ο Κηφισός το 2009
ο Κηφισός το 2009

Στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε πολλές φορές ονομασία και επιβεβαίωσε ότι η πολιτική συγκυρία και τα συμφέροντα παραμένουν πάντα πιο ισχυρά από την παράδοση. Πριν από την χάραξη του δρόμου περνούσε από εκεί ο «Χεζοπόταμος» που παρέπεμπε κατευθείαν στην έλλειψη αποχετευτικού δικτύου. Ο κακόηχος ποταμός κατέληγε στο ρέμα του Βοϊδοπνίχτη που βρισκόταν στη σημερινή Σταδίου! Όπως ήταν φυσικό οι μεγαλοαστοί που κατοίκησαν στην περιοχή ήθελαν να αποκαταστήσουν τη φήμη της γειτονιάς τους και υποδέχτηκαν με ανακούφιση την απόφαση των αρχών το 1914 να δώσουν την ονομασία «Βουκουρεστίου».

Η οδός Βουκουρεστίου

Ο δρόμος πήρε το όνομα του μετά την υπογραφή από τον Ελευθέριο Βενιζέλο της συνθήκης του Βουκουρεστίου (Ιούλιος-Αύγουστος 1913), με την οποία ενσωματώθηκαν επισήμως στην Ελλάδα οι απελευθερωθείσες κατά τους Βαλκανικούς πολέμους περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Τότε το Δημοτικό Συμβούλιο θέλησε να τιμήσει τους φίλους Ρουμάνους και την ελληνική παροικία που είχε στα χέρια της το εμπόριο και την πολιτιστική ζωή στο Βουκουρέστι. Η παλαιότερη ονομασία της οδού ήταν «Αγχεσμού». Το όνομά της το όφειλε σ’ ένα λοφίσκο που βρισκόταν στο Λυκαβηττό (η χαμηλότερη ΒΑ κορυφή). Εκεί στην συμβολή με την Πανεπιστημίου είχε εγκατασταθεί το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας!

Όμως αυτός δεν ήταν ο μοναδικός ποταμός στην Αθήνα… Τα ποτάμια εξακολουθούν να ρέουν κάτω από τους δρόμους της Αθήνας.

Αθήνα – τα ποτάμια και τα ρέματα σήμερα…

Στα τέλη του 19ου αιώνα, διέσχιζαν το λεκανοπέδιο, 700 χείμαρροι, ποτάμια και ρυάκια. Το 1999, ο αριθμός τους ήταν μικρότερος των 70 (κ και σήμερα, δεν υπερβαίνουν τα 50). Που χάθηκαν; Μπαζώθηκαν και καταπατήθηκαν. Μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν μπαζωθεί και τσιμεντοποιηθεί περίπου 550 χιλιόμετρα ρέματα και χείμαρροι. Κι αυτό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα οικιστικά όνειρα των κατοίκων της Αθήνας, με τις γνωστές συνέπειες που για πολλοστή φορά βιώνουμε….

Αθήνα – τα ποτάμια και τα ρέματα παλαιότερα…

Ο Ιλισός, ήταν το μεγαλύτερο ποτάμι που διέσχιζε την Αθήνα Ξεκινούσε από τον Υμηττό, για να καταλήξει στην θάλασσα. Παλιά ήταν ανοικτό. Σήμερα, κυλάει εξ ολοκλήρου υπογείως, κάτω από τη Μιχαλακοπούλου, περνάει από την Βασ. Σοφίας (μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο), συνεχίζει στην Καλλιρρόης, για να καταλήξει μετά την Καλλιθέα στη θάλασσα. Οι Αθηναίοι θεωρούσαν τον Ιλισό, ιερό και στις όχθες του διατηρούσαν βωμούς πολλών θεών, όπου τελούνταν τα Μικρά Μυστήρια, τα οποία σχετίζονταν τόσο με τα Ελευσίνια, όσο και με Διονυσιακές τελετουργίες. Από το ιερό, αυτό, ποτάμι το μόνο που απομένει σήμερα εμφανές είναι η στεγνή και χορταριασμένη κοίτη του, δίπλα στην οποία είναι χτισμένη η Αγία Φωτεινή του Ιλισού.

Αθήνα - Ποτάμια - Ρέματα
ο Ιλισός στις αρχές του 20ου αιώνα

Στον Ιλισό χυνόταν ο Ηριδανός που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό και κατέβαινε από το Κολωνάκι. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος, ανακαλύφθηκε η αρχαία κοίτη του. Ο ποταμός συνεχίζει στις οδούς Μητροπόλεως και Ερμού, στην Αρχαία Αγορά και καταλήγει στον Κεραμεικό. Την κοίτη του Ηριδανού συνάντησε το Μετρό και στο Μοναστηράκι, γεγονός που ανησύχησε ιδιαίτερα τους υπεύθυνους, καθώς το ποτάμι φούσκωσε κάποιες φορές επικίνδυνα κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ακόμα και σήμερα, ο υπόγειος ποταμός κατεβάζει 20-30 κυβικά νερού την ώρα, ενώ τις βροχερές μέρες το νερό υπερδιπλασιάζεται και από τα νερά του πλημμυρίζει η Ποικίλη Στοά και η Αρχαία Αγορά….

Από τα Τουρκοβούνια ξεκινούσε ο Κυκλόβορος, ένας από τους μεγαλύτερους χειμάρρους της Αθήνας, που έφθανε στο Πεδίον του Άρεως και διαμέσου της οδού Μάρνης, κατέληγε στην πλατεία Βάθης. Το Παγκράτι και τον Βύρωνα διέσχιζαν ο Αλασσώνας και το ρέμα «Πήδημα της Γριάς» αντίστοιχα. Στο Φάληρο χύνονταν ο Βουρλοπόταμος (ή Ξηροτάγαρος) και το ρέμα της Πικροδάφνης. Το ρέμα του Ποδονίφτη κυλάει κάθετα τους δήμους Χαλανδρίου, Ψυχικού, Φιλοθέης και Ν. Ιωνίας, διασχίζει υπόγεια τη Λεωφόρο Κηφισίας καταλήγοντας στον Κηφισό….

Τα προβλήμα από πλημμύρες στην Αθήνα από τα μπαζωμένα ποτάμια και ρέματα

Οι πανεπιστημιακές μελέτες συγκρίνουν την σημερινή τσιμεντούπολη με τις παλαιότερες διαμορφώσεις της, όπου γεωργικές εκτάσεις, χωράφια και ποτάμια διέσχιζαν τη γη. Η εικόνα των πανάρχαιων ποταμών που πότιζαν την Αθήνα και απορροφούσαν τα νερά της βροχής έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Έτσι, κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω, λόγω των επιχωματώσεων και των αλλοπρόσαλλων οικιστικών σχεδίων, τα υπόγεια ποτάμια «φουσκώνουν» και πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές υπενθυμίζοντάς μας την μακραίωνη ύπαρξή τους και χλευάζοντας τις όποιες (εκ μέρους μας) προσπάθειες εξαφάνισής τους. Λογικό εφόσον μπαζώθηκαν 800 χιλιόμετρα ρεμάτων συνολικά σε όλη την Αττική.

Εν τω μεταξύ πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί εξαιτίας του μπαζώματος των ρεμάτων… Το 1852, με μια ισχυρή καταιγίδα ο Βοϊδοπνίχτης φούσκωσε με αποτέλεσμα η Αθήνα να κοπεί στα δύο. Η γέφυρα που υπήρχε εκεί παρασύρθηκε όπως και άλλη μία που βρισκόταν στο ύψος του Αρσακείου.

Σήμερα τα προβλήματα αυτά είναι ακόμα πιο έντονα. Σε πολλά κτίρια κατά μήκος του δρόμου αντλούνται ακόμα νερά και είναι λογικό εφ όσον οι περισσότεροι δρόμοι κρύβουν από κάτω ένα μπαζωμένο ρέμα ή ένα υπόγειο ποτάμι! Όπως, δε, προκύπτει από μελέτη του ΙΓΜΕ, πριν από μερικά χρόνια, το 80% των νερών της βροχής το απορροφούσε το έδαφος και μόλις το 20% έπεφτε στη θάλασσα ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει αλλάξει δραματικά….

Τα πλημμυρικά φαινόμενα που συχνά πυκνά σημειώνονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία» αλλά οφείλονται σε όλη αυτή τη στρεβλή ανάπτυξη. Εδώ συμβάλλει και το γεγονός ότι τα αποχετευτικά δίκτυα της πόλης είναι πολύ παλιά και δεν συντηρούνται όπως πρέπει.

Αποφράξεις Αθήνα

Η εταιρεία Αποφράξεις Αθήνα δραστηριοποιείται στο χώρο των αποφράξεων σχεδόν μισό αιώνα. Εξοπλισμένη με τα καλύτερα ηλεκτροκίνητα και πιεστικά μηχανήματα και με ένα προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο αναλαμβάνει να δώσει οριστική λύση σε κάθε πρόβλημα. Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, ολόκληρο το χρόνο, Κυριακές και αργίες. Βρίσκεται στο χώρο σας 15 λεπτά αφού καλέσετε στο τηλεφωνικό της κέντρο, πρόθυμη πάντα να σας εξυπηρετήσει.

Είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίσετε σήμερα κιόλας μια επιθεώρηση του αποχετευτικού σας δικτύου ώστε να προλάβετε τυχόν μελλοντικά προβλήματα. Τα πλημμυρισμένα φρεάτια και αποχετεύσεις είναι επικίνδυνα και πολλά ατυχήματα αποδίδονται σε αυτά. Τα στάσιμα νερά επίσης είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Η Αποφράξεις Αθήνα με τη χρήση κάμερας υψηλής ευκρίνειας εντοπίζει που ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα και αναλαμβάνει να το επιδιορθώσει. Καλέστε την σήμερα κιόλας, εμπιστευθείτε την και αναθέστε της την τακτική συντήρηση της αποχέτευσής σας. Σίγουρα θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι και θα ξενοιάσετε μια για πάντα!

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου