Βόλτα στα Αναφιώτικα της Αθήνας

Βόλτα στα γοητευτικά Αναφιώτικα της Αθήνας

Μια ανοιξιάτικη Κυριακή τι καλύτερο θα μπορούσαμε να προτείνουμε από μια βόλτα στα Αναφιώτικα. Μέσα σε όλο αυτό το τσιμέντο που περιβάλλει την πρωτεύουσα μια περιοχή της κάνει τη διαφορά. Τα γνωστά Αναφιώτικα της Πλάκας στη βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης!

Βόλτα στα Αναφιώτικα
Βόλτα στα Αναφιώτικα

Λευκά σπιτάκια, στενά σοκάκια, ντυμένα με βουκαμβίλιες και γιασεμιά ακριβώς κάτω από τον ιερό βράχο μοιάζουν κυριολεκτικά με πίνακα ζωγραφικής. Ήταν στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα που ο βασιλιάς Όθωνας ζήτησε την ανοικοδόμηση των ανακτόρων – σημερινή Βουλή των Ελλήνων. Ξακουστοί τεχνίτες ήρθαν τότε από την Σαντορίνη και την Ανάφη μαζί με τις οικογένειές τους. Αυτοί αρχικώς κατοικούσαν στη περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής στην Οδό Ακαδημίας, όπου το κράτος τους είχε διαθέσει κάποια μικρά οικόπεδα για να εγκατασταθούν οικογενειακώς και μονίμως. Σύντομα όμως οι τιμές των οικοπέδων και των κατοικιών ανέβηκαν υπερβολικά και καθώς οι εργάτες αυτοί δεν είχαν καμία πρόθεση να μετακινηθούν κάπου μακριά αποφάσισαν να εγκατασταθούν παράνομα στον Ιερό Βράχο. Εγκαταστάθηκαν σ αυτή τη μικρή γωνιά κάτω από την Ακρόπολη, φέρνοντας μαζί τους την αύρα του Αιγαίου.

Έτσι, τόσο απλά και ήσυχα χτίστηκε η εν λόγω συνοικία με μια κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 χτίστηκε προσφυγική συνοικία με παραπήγματα στα ανατολικά των Αναφιώτικων εμπλουτίζοντας την σύνθεση του πληθυσμού. Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στα πλαίσια ανασκαφών. Την δεκαετία του 1980 απαλλοτριώθηκε περίπου το 1/3 της συνοικίας προς τα τείχη από το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να αποκαλυφθεί ο αρχαίος Περίπατος.

Βόλτα στα Αναφιώτικα

Τα επόμενα χρόνια η περιοχή μαζί με την Πλάκα αναβαθμίστηκε σημαντικά και σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Τα οικήματα έχουν επιφάνεια από 8 έως 36 τ.μ. Οι κάτοικοι των Αναφιώτικων σήμερα είναι 65 και ανάμεσά τους 4 παιδιά. Ίσως είναι το μοναδικό νησί που δεν θα χρειαστείτε ούτε καράβια ούτε αεροπλάνα για να πάτε. Αρκεί ένα και μόνο ένα εισιτήριο για το μετρό με το οποίο θα κατεβείτε στη στάση «Ακρόπολη».

Θέα από τα Αναφιώτικα
Θέα από τα Αναφιώτικα

Τα Αναφιώτικα θα σας ξετρελάνουν σίγουρα!! Εκτός από τα ασβεστωμένα σοκάκια, τους βασιλικούς και τις γλαστρούλες στις αυλές των σπιτιών της συνοικίας, το βλέμμα σας θα προσελκύσουν τα όμορφα καφενεδάκια με τις πολύχρωμες ψάθινες καρέκλες. Αν κουραστείτε, μπορείτε να ξαποστάσετε στα σκαλοπάτια με τα ethnic μαξιλάρια που υπάρχουν και στολίζουν και αυτά με τη σειρά τους το συνοικισμό. Μην αντισταθείτε σε έναν ελληνικό καφέ, τσάι ή ένα γλυκό του κουταλιού. Θα συνεισφέρει και αυτό στην καλή διάθεση κατά το ταξίδι σας στο νησί της πόλης.

Μετά από τον περίπατό σας στα Αναφιώτικα ολοκληρώστε τη βόλτα σας απολαμβάνοντας τη θεϊκή τους θέα. Όσο και αν το μυαλό σας βρίσκεται σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί με θέα το Αιγαίο και οι αισθήσεις σας αρνούνται να επανέλθουν στην πραγματικότητα της πόλης, επιστρέψτε ξανά και ομαλά σε αυτήν με έναν τρόπο. Ίσως τον καλύτερο… Ακολουθήστε στο τέλος του περιπάτου κάποια ασβεστωμένα σκαλοπατάκια που οδηγούν στο υψηλότερο σημείο της περιοχής. Το μπλε του πελάγους μπορεί να μην εμφανιστεί αλλά θα ξεπεταχτεί μπροστά σας ο Λυκαβηττός και «στο πιάτο σας» όλο το λεκανοπέδιο. Άλλωστε, κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα… και εμείς συμπληρώνουμε τη μαγεία…

Αποφράξεις Αθήνα

Από όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια παλιά συνοικία των Αθηνών. Έτσι παλιό παραμένει σίγουρα και το αποχετευτικό της δίκτυο. Είναι λοιπόν πολύ βασικό να λειτουργεί ομαλά και σωστά διότι η περιοχή προσελκύει κόσμο όλες τις εποχές του χρόνου, ανάμεσά τους φυσικά και πολλούς τουρίστες. Επιβάλλεται να λειτουργεί σωστά για να διευκολύνεται η πρόσβαση σε όλους.

Η εταιρεία Αποφράξεις Αθήνα, αναλαμβάνει με επιτυχία αυτό το δύσκολο για τους άλλους έργο, τις τελευταίες 4 δεκαετίες. Είναι άκρως εξειδικευμένη σε θέματα απόφραξης. Επιπλέον, εξοπλισμένη με τα καλύτερα μηχανήματα της αγοράς και το καταλληλότερο προσωπικό. Η Αποφράξεις Αθήνα λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα και ολόκληρο το 24ωρο. Εξυπηρετούν όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής και θα βρεθούν στο χώρο σας 15 λεπτά αφού καλέσετε στο τηλεφωνικό της κέντρο. Αποφράξεις Αθήνα και η ζωή στην πόλη κυλάει όμορφα!!

Πηγή: wikipedia