ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

8 τρόποι για να αποφράξετε την αποχέτευση του νεροχύτη της κουζίνας

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ. Συχνά η απόφραξη του νεροχύτη της κουζίνας είναι πολύ πιο εύκολη από ότι νομίζουμε. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος και εργασία από εσάς, για να αποφύγετε το κόστος αν δε θέλετε να καλέσετε ειδικό απόφραξης. Τα περισσότερα βουλώματα μπορούν να διορθωθούν με απλές τεχνικές και εργαλεία από το σπίτι.

Το ξεβούλωμα μιας αποχέτευσης νεροχύτη κουζίνας μπορεί να απαιτεί συνδυασμό περισσότερων από μία από τις παρακάτω μεθόδους. Η όλη διαδικασία μπορεί να σας πάρει από δέκα λεπτά έως περισσότερο από μία ώρα για να καθαρίσετε μια βουλωμένη αποχέτευση, ανάλογα με τη φύση της απόφραξης. Η εργασία μπορεί να δημιουργήσει ακαταστασία και πρέπει να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε χημικά, καθώς οι πιτσιλιές μπορεί να κάψουν το δέρμα ή χειρότερα.

Εκτός από το να καλέσετε έναν ειδικό, οι περισσότερες από τις προτάσεις που θα δείτε είναι σχετικά φθηνές ή δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα καθώς τα εργαλεία και τα υλικά που θα χρειαστείτε ίσως τα έχετε ήδη στο σπίτι σας. Παρακάτω, θα δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε μέθοδο.

1. Αφαιρέστε όλο το στάσιμο νερό από τον βουλωμένο νεροχύτη της κουζίνας

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

Το νερό που υπάρχει στο νεροχύτη μετά το βούλωμα είναι ανθυγιεινό και για την εργασία που θα κάνετε θα χρειαστεί να φοράτε λαστιχένια γάντια. 

Πώς να αφαιρέσετε το στάσιμο νερό από έναν βουλωμένο νεροχύτη

 • Απομακρύνετε το στάσιμο νερό με μια κανάτα, ένα φλιτζάνι ή άλλο δοχείο, ώστε να έχετε καθαρή πρόσβαση στην αποχέτευση.
 • Στη συνέχεια, θα πρέπει να καθαρίσετε τα απόβλητα που μπορείτε μέσα και γύρω από την αποχέτευση με το χέρι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν υπάρχει σκουπιδοφάγος, ΜΗ βάζετε το χέρι ή τα δάχτυλά σας κοντά στις λεπίδες. Μερικές φορές ο καθαρισμός των απορριμμάτων με το χέρι μπορεί να είναι η ιδανική λύση, αλλά συνήθως χρειάζεται περαιτέρω δράση.

2. Ελέγξτε το σκουπιδοφάγο

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

Εάν ο νεροχύτης της κουζίνας σας διαθέτει σκουπιδοφάγο, τότε θα πρέπει να τον ελέγξετε για βουλώματα. Μπορεί εύκολα να βουλώσει από κομμάτια φαγητού.

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

Πώς να ελέγξετε το σκουπιδοφάγο για φράξιμο

 • Για να προσδιορίσετε την πηγή του φράγματος, απενεργοποιήστε πρώτα το σκουπιδοφάγο. Δεν πρέπει να είναι ανοιχτή η παροχή του ρεύματος όταν αρχίσετε να καθαρίζετε.
 • Χρησιμοποιήστε έναν φακό για να κοιτάξετε κάτω από την αποχέτευση και προσπαθήστε να προσδιορίσετε τη φύση της φραγής: πού βρίσκεται και τι την προκαλεί. Αυτό θα καθορίσει τα εργαλεία και την προσέγγισή σας.
 • Η πιο πιθανή αιτία για το φράξιμο είναι κομμάτια φαγητού που έχουν κολλήσει ανάμεσα στις λεπίδες – εάν είναι κάποιο αντικείμενο ή κάτι πιο πολύτιμο, όπως κοσμήματα, τότε μπορεί να θέλετε να καλέσετε έναν ειδικό. Εάν πρόκειται για φαγητό, δοκιμάστε να σπάσετε τα υπολείμματα περιστρέφοντας χειροκίνητα τις λεπίδες απόρριψης.
 • Ο χειροκίνητος χειριστής βρίσκεται συνήθως στο κάτω μέρος του σκουπιδοφάγου και λειτουργεί συνήθως με κλειδί Allen. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης του σκουπιδοφάγου για πλήρεις οδηγίες.
 • Χρησιμοποιήστε λεπτή πένσα για να αφαιρέσετε τυχόν χαλαρά υπολείμματα φαγητού. Εάν ο σκουπιδοφάγος εξακολουθεί να είναι βουλωμένος, τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα έμβολο (βεντούζα). Μπορεί να είναι δυνατή η πλήρης απόφραξη. Ωστόσο, φροντίστε να αποσυνδέσετε πρώτα τυχόν συνδέσεις με το πλυντήριο πιάτων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μη χρησιμοποιείτε χημικά καθαριστικά στο σκουπιδοφάγο, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά. Εάν το πρόβλημα αποδειχθεί ότι δεν είναι ο σκουπιδοφάγος, ή εάν δεν έχετε σκουπιδοφάγο, θα πρέπει να προχωρήσετε σε άλλες μεθόδους.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Ποτέ μη βάζετε το χέρι σας μέσα στο σκουπιδοφάγο, καθώς οι λεπίδες είναι αιχμηρές και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό.

3. Χρησιμοποιήστε ένα έμβολο (βεντούζα)

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

Υπάρχουν τρεις τύποι εμβόλου: το κλασικό έμβολο νεροχύτη με επίπεδο πυθμένα, το έμβολο ακορντεόν και το έμβολο τουαλέτας, το οποίο έχει ένα πρόσθετο κουδούνι στο κάτω μέρος. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα έμβολο με επίπεδο πυθμένα για αυτή τη δουλειά.

Πώς να αποφράξετε την αποχέτευση του νεροχύτη της κουζίνας σας χρησιμοποιώντας ένα έμβολο

 • Ρίξτε μερικές κούπες νερό στο νεροχύτη για να βοηθήσετε την αναρρόφηση και να αρχίσετε να βυθίζετε.
 • Εάν έχετε σκουπιδοφάγο, δοκιμάστε να τον χρησιμοποιήσετε ξανά μετά. Προσέξτε να μην υπερθερμάνετε το σκουπιδοφάγο αν έχει εμπόδια, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά.
 • Ρίξτε λίγο νερό στο νεροχύτη. Εάν φεύγει εύκολα, τότε είστε έτοιμοι.
 • Εάν δεν έχει φύγει το βούλωμα, τότε θα πρέπει να ξανακάνετε την ίδια διαδικασία μερικές φορές ή να προχωρήσετε σε άλλη μέθοδο.

4. Καθαρίστε την παγίδα U (σιφόνι)

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

Η παγίδα U είναι ο σωλήνας κάτω από το νεροχύτη. Εάν αυτός φράξει από τρόφιμα ή λίπος, τότε πρέπει να τον αφαιρέσετε και να τον καθαρίσετε.

Πώς να καθαρίσετε την παγίδα U του νεροχύτη της κουζίνας

 • Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει έναν κουβά κάτω από την παγίδα U για να συλλέξετε το νερό που συγκεντρώνεται στο νεροχύτη σας.
 • Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να ξεβιδώσετε τις συνδέσεις στον σωλήνα και τον τοίχο.
 • Αφαιρέστε την παγίδα U και ελέγξτε την για υπολείμματα.
 • Εάν το βούλωμα δεν είναι στην παγίδα U, τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να ξεμπλοκάρετε την αποχέτευση με ένα υδραυλικό φίδι.

5. Χρησιμοποιήστε ένα φίδι υδραυλικού (ατσαλίνα)

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

Εάν το φράξιμο είναι πιο κάτω από την τρύπα αποστράγγισης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φίδι υδραυλικού για να απομακρύνετε οτιδήποτε φράζει τον νεροχύτη σας. Αυτό το εργαλείο αποτελείται από ένα κουλουριασμένο σπειροειδές έλασμα με μια λαβή στο ένα άκρο. Το πηνίο (το μέρος που δεν έχει ξετυλιχτεί) χρησιμοποιείται για να φτάσει κάτω στην αποχέτευση και στη συνέχεια η λαβή στριφογυρίζει, αποσπώντας και τραβώντας το φράγμα. Μερικά φίδια έχουν χειροκίνητη μανιβέλα, ενώ άλλα τροφοδοτούνται με ηλεκτρισμό για επιπλέον αντοχή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συρμάτινη κρεμάστρα αν δεν έχετε φίδι υδραυλικού

Μία κρεμάστρα μπορεί να κάνει σχεδόν την ίδια δουλειά αν δεν έχετε το φίδι υδραυλικού. Είναι μία φθηνή και εύκολη μέθοδος, που σχεδόν ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια συρμάτινη κρεμάστρα και μια πένσα.

 1. Ξετυλίξτε το σύρμα που έχει θηλιά γύρω από το λαιμό του γάντζου και ισιώστε την κρεμάστρα όσο το δυνατόν περισσότερο. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πένσα για να το κάνετε αυτό.
 2. Χρησιμοποιήστε την πένσα για να δημιουργήσετε ένα μικρό άγκιστρο στη μία άκρη του σύρματος. Βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά στενό ώστε να χωράει στην αποχέτευση.
 3. Εισαγάγετε το αγκιστρωμένο άκρο του σύρματος κάτω από την αποχέτευση και κουνήστε το απαλά λίγο, προσπαθώντας να βρείτε το φράγμα. Μην πιέζετε προς τα κάτω πολύ δυνατά γιατί μπορεί το βούλωμα να προχωρήσει πιο βαθιά στο σωλήνα.
 4. Εάν αισθάνεστε οτιδήποτε στην άκρη του σύρματος, τραβήξτε το προς τα πάνω και έξω από την αποχέτευση. Ενδέχεται να μην μπορείτε να αφαιρέσετε ολόκληρο το φράξιμο ταυτόχρονα, γι’ αυτό προσπαθήστε ξανά για να δείτε αν υπάρχει κι άλλο υλικό. Ανοίξτε το ζεστό νερό να τρέξει για να βεβαιωθείτε ότι η ροή είναι κανονική.

Εάν δοκιμάσετε αυτό το τέχνασμα και δεν καταφέρετε να βρείτε το μπλοκάρισμα, μπορεί το φράξιμο να είναι πιο κάτω από την αποχέτευση από ό,τι μπορεί να φτάσει το καλώδιο. Σε αυτήν την περίπτωση, δοκιμάστε μία από τις άλλες μεθόδους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.

6. Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και ξύδι

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

Αυτή η μέθοδος αποφεύγει τη χρήση χημικών καθαριστικών. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα και ένα φλιτζάνι ξύδι.

Πώς να αποφράξετε την αποχέτευση του νεροχύτη της κουζίνας σας χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα και ξύδι

 • Πρώτα, ρίξτε ζεστό νερό στην αποχέτευση. Στη συνέχεια, ρίξτε τη μαγειρική σόδα κάτω στην αποχέτευση του νεροχύτη. Αφήστε το να καθίσει για 5 έως 10 λεπτά.
 • Στη συνέχεια, ρίξτε ξύδι στην αποχέτευση. Βάλτε το πώμα στο νεροχύτη. Ρίχνοντας το ξύδι προς το φράγμα και εμποδίζοντας το μείγμα να εξέλθει καθώς θα έχει αρχίσει να δημιουργεί χημική αντίδραση θα διαλύσει τα ήπια εμπόδια.
 • Τέλος, ξεπλύνετε ξανά την αποχέτευση με ζεστό νερό.

Αυτή η μέθοδος είναι καλή για καθαρισμό αποχέτευσης αλλά για ξεβουλώματα δε λειτουργεί πάντα, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε.

7. ΠΩΣ να χρησιμοποιήσω σκληρά χημικά και ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ για να ξεβουλώσω τον νεροχύτη της κουζίνας μου;

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

Εάν ο νεροχύτης σας έχει σκουπιδοφάγο, θα σας συνιστούσα σοβαρά να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε χημικά καθαριστικά, καθώς μπορεί να καταστρέψουν τις λεπίδες και να πιτσιλίσουν και το νεροχύτη σας.

Επίσης ΔΕΝ θα συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό χημικό καθαριστικό εάν έχετε ένα πλήρες φράξιμο και όχι απλώς ένα πρόβλημα με την αργή αποστράγγιση. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε χημικά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι τοξικές χημικές ουσίες να συγκεντρωθούν στον νεροχύτη, μαζί με το στάσιμο νερό, και να προκαλέσουν πιθανό κίνδυνο για την υγεία.

Ο τύπος του καθαριστικού που παίρνετε πρέπει να έχει σχέση με το είδος του υλικού που υποψιάζεστε ότι μπορεί να προκαλεί το φράξιμο. Γενικά, τα φράγματα που προκαλούνται από βιολογική ύλη απαιτούν ένα πιο όξινο καθαριστικό, ενώ τα λιπαρά φράγματα αντιμετωπίζονται καλύτερα με τη χρήση αλκαλικών καθαριστικών.

Πάντα να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα και να χρησιμοποιείτε το καθαριστικό ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα χημικά καθαριστικά μπορεί να είναι επιβλαβή σε περίπτωση κακής χρήσης.

8. Καλέστε έναν ειδικό τεχνικό απόφραξης

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

Εάν οι παραπάνω μέθοδοι αποτύχουν ή πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι πιο δύσκολο, τότε θα πρέπει να καλέσετε έναν επαγγελματία απόφραξης. Αυτή είναι η λιγότερο οικονομική επιλογή, αλλά μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και κόπο όταν τίποτα δε φαίνεται να λειτουργεί και δε θέλετε να αρχίσετε να ασχολείστε με τα αποχετευτικά.

Το κόστος ενός τεχνικού απόφραξης είναι κυμαινόμενο και έχει άμεση σχέση με το χρόνο που χρειάζεται για να διορθωθεί η βλάβη, οπότε πρώτα δοκιμάστε μόνοι σας. Ωστόσο αν δεν ανησυχείτε για το κόστος, μπορείτε εύκολα και γρήγορα να λύσετε το πρόβλημα της φραγής καλώντας είναι ειδικό.

Μια βουλωμένη αποχέτευση νεροχύτη κουζίνας μπορεί να ακινητοποιήσει ένα νοικοκυριό. Τα περισσότερα βουλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας κοινά είδη οικιακής χρήσης. Ωστόσο, εάν κανένα από αυτά δε λειτουργεί, ίσως χρειαστεί να μας καλέσετε

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ
ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ

24 ΩΡΕΣ – 365 ΗΜΕΡΕΣ