Πώς να ξεβουλώσετε το νιπτήρα βήμα – βήμα

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ. Οι φραγμένες αποχετεύσεις είναι ένα πρόβλημα. Το νερό αργεί να αποστραγγίσει και τελικά δεν αποστραγγίζει καθόλου όταν ανοίγετε τη βρύση, με αποτέλεσμα να έχετε λιμνάζοντα νερά. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο μπορείτε να καλέσετε ειδικό τεχνικό απόφραξης, αλλά πριν γίνει αυτό υπάρχουν μερικές απλές τεχνικές που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας και να ξεβουλώσετε το νιπτήρα.

Απαιτούμενα εργαλεία για την απόφραξη του νιπτήρα μπάνιου

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ

 • Έμβολο. Το έμβολο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που πρέπει να έχει κάθε νοικοκυριό. Εάν δεν έχετε, μπορείτε να το αγοράσετε από οποιοδήποτε κατάστημα υδραυλικών ειδών ή σούπερ μάρκετ και είναι αρκετά οικονομικό.
 • Υγρό καθαρισμού (χημικό). Υπάρχουν διάφορα χημικά υγρά απόφραξης στο εμπόριο. Πάντα να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες γιατί κάθε προϊόν είναι διαφορετικό.
 • Φακός. Ένας κανονικός φακός χειρός θα σας βοηθήσει για να δείτε πού ακριβώς βρίσκεται η φραγή στο νιπτήρα σας αν είναι σχετικά κοντά στην επιφάνεια.
 • Πένσα ή γαλλικό κλειδί. Αυτά θα σας φανούν χρήσιμα όταν θα χρειαστεί να ξεβιδώσετε το παξιμάδι περιστροφής.
 • Βούρτσα (π.χ. παλιά οδοντόβουρτσα). Μια παλιά βούρτσα είναι χρήσιμη για τον καθαρισμό της τάπας  αν χρειαστεί να την αφαιρέσετε από το νιτπήρα.
 • Κάδος. Κάθε κάδος κάνει. Θα σας χρειαστεί όταν ξεβιδώσετε το παξιμάδι περιστροφής για να αφαιρέσετε το πώμα.
 • Απορρυπαντικό. Κανονικό απορρυπαντικό καθαρισμού. Αυτό είναι για τον καθαρισμό της τάπας εάν πρέπει να την αφαιρέσετε.
 • Ξύδι. Επίσης, για τον καθαρισμό του πώματος. Αν δεν έχετε στο σπίτι, μπορείτε να πάρετε ένα μπουκάλι λευκό ξύδι από οποιοδήποτε κατάστημα.
 • Εργαλείο απόφραξης για τρίχες. Ο αποφρακτήρας τριχών είναι ένα αρκετά οικονομικό εργαλείο. Είναι μια λωρίδα πλαστικού, η οποία έχει γάντζους πάνω της και χρησιμοποιείται για το ξεμπλοκάρισμα των αποχετεύσεων από τρίχες. Το σπρώχνετε στην αποχέτευση και μετά το τραβάτε ξανά προς τα πάνω και τα άγκιστρα θα βγάλουν όλες τις τρίχες και τα μικρά σκουπίδια που είναι κολλημένα μέσα. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από κατάστημα σιδηρικών ή υδραυλικών ειδών. Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε από το διαδίκτυο. Σαν εργαλείο είναι αρκετά χρήσιμο όπως το έμβολο.

Οδηγός βήμα – βήμα για βουλωμένο νιπτήρα μπάνιου

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ

Αφού συγκεντρώσετε όλα τα εργαλεία που θα σας χρειαστούν, δείτε πώς θα ξεκινήσετε τη διαδικασία απόφραξης.

1. ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ με βεντούζα (έμβολο)

Εάν το βούλωμα του νιπτήρα δεν είναι μεγάλο, το έμβολο θα μπορέσει να βοηθήσει στην απόφραξή του. Γεμίστε το νιπτήρα με ζεστό νερό από τη βρύση ή από ένα βραστήρα (προσέξτε να μην είναι πολύ ζεστό). Μπορείτε να σφραγίσετε την έξοδο υπερχείλισης με πανί ή μονωτική ταινία για να δημιουργηθεί περισσότερη πίεση που απαιτείται για το ξεβούλωμα με βεντούζα.

Τοποθετήστε το έμβολο πάνω από την οπή αποστράγγισης και πιέστε πάνω κάτω μερικές φορές. Έτσι θα αρχίσει να βγάζει στην επιφάνεια το φράξιμο. Αφαιρέστε τα σκουπίδια και επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται.  Μόλις το νερό αρχίσει να ρέει κανονικά τότε το βούλωμα έχει φύγει και δε χρειάζεται να προχωρήσετε στο βήμα 2.

Επαγγελματική συμβουλή: Εάν το έμβολο δε λειτουργεί την πρώτη φορά, μπορείτε να ρίξετε ζεστό νερό στο νιπτήρα. Αφήστε το να στραγγίξει και μετά επαναλάβετε το Βήμα 1. Εάν δε στραγγίζει καθόλου, περιμένετε μέχρι να κρυώσει πριν δοκιμάσετε ξανά με το έμβολο.

2. ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ με υγρό καθαρισμού αποχέτευσης

Εάν το έμβολο δε λειτουργεί, θα χρειαστεί να δοκιμάσετε κάτι πιο δραστικό. Χρησιμοποιείστε υγρό καθαριστικό αποστράγγισης και διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες. Μόλις το ρίξετε στο νιπτήρα αφήστε το αρκετή ώρα για να δράσει και στο τέλος ξεπλύνετε. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται επάνω στο προϊόν. Υπάρχουν στο εμπόριο διαφορετικά είδη υγρών καθαρισμού και κάθε ένα έχει διαφορετικό τρόπο χρήσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Αν δεν ξεβουλώσει ο νιπτήρας με τη χρήση χημικών μην το προσπαθήσετε για δεύτερη φορά, γιατί δε θα έχετε αποτέλεσμα και το κυριότερο τα χημικά φθείρουν τις σωληνώσεις.

Επαγγελματική συμβουλή: Εάν δε θέλετε να ρίχνετε χημικά προϊόντα στον νιπτήρα σας, μπορείτε να πετύχετε άριστα αποτελέσματα με Coca-Cola, ξύδι και μαγειρική σόδα!

3. Αφαιρέστε την τάπα

Εάν ο καθαρισμός της αποχέτευσης με ένα ειδικό προϊόν καθαρισμού αποχέτευσης δε λειτούργησε, αφαιρέστε την τάπα από το νιπτήρα και προσπαθήσετε να τραβήξετε το φράγμα χειροκίνητα. Εφόσον η φραγή είναι στην επιφάνεια, τραβώντας την τάπα προς τα πάνω και γυρνώντας της πλάγια θα μπορέσετε να την αφαιρέσετε. Εάν όχι, τότε πρέπει να δείτε κάτω από το νιπτήρα στο σωλήνα προς την αποχέτευση.

Αφού έχετε βγάλει την τάπα αποστράγγισης, ξεβιδώστε το παξιμάδι περιστροφής που είναι στο σωλήνα U. Εάν δεν μπορείτε με το χέρι εδώ θα χρειαστεί  να χρησιμοποιήσετε την πένσα ή το υδραυλικό κλειδί για να το ξεβιδώσετε. Όταν το κάνετε αυτό, η χρήση του φακού μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τι πρέπει να κάνετε πιο καλά. Μόλις αφαιρεθεί το περικόχλιο περιστροφής, θα πρέπει να τραβήξετε το φράγμα έξω από το νιπτήρα.

Επαγγελματική συμβουλή: Εάν ο νιπτήρας είναι αρκετά φραγμένος, είναι πιθανό να βγει λίγο νερό όταν ξεβιδώσετε το παξιμάδι. Καλό είναι να έχετε τον κάδο κάτω από το σωλήνα για να αποφύγετε την πλημμύρα στο ντουλάπι σας. Επίσης, να προστατεύετε κατά τη διαδικασία απόφραξης το πρόσωπό σας από τυχόν πιτσιλίσματα του ρυπαρού νερού που θα βγει.

4. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο αποτρίχωσης για να ξεμπλοκάρετε τον νιπτήρα

Όταν αφαιρέσετε το πώμα, πάρτε το εργαλείο αποτρίχωσης και σπρώξτε το στην αποχέτευση. Όταν το τραβήξετε προς τα έξω, τα άγκιστρα του εργαλείου θα βγάλουν όλες τις τρίχες και τα άλλα σκουπίδια που φράζουν το νιπτήρα. Αφαιρέστε τα όλα από το εργαλείο και επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί.

Οι τρίχες και τα υπολείμματα που θα βγάζετε θα είναι αρκετά αηδιαστικά. Αν δε θέλετε να τα αγγίξετε με τα χέρια σας, καλό είναι να φοράτε λαστιχένια γάντια για αυτό το βήμα.

5. Καθαρίστε την τάπα πριν την τοποθετήσετε

Καλό είναι μετά την απόφραξη του νιπτήρα να καθαρίσετε καλά την τάπα. Μπορείτε να την καθαρίσετε με μια παλιά οδοντόβουρτσα.

Επαγγελματική συμβουλή: Για καλύτερο καθαρισμό της τάπας μπορείτε να την αφήσετε μέσα σε μπολ με ζεστό νερό, απορρυπαντικό και ξύδι.

6. Επανατοποθετήστε τα πάντα στη θέση τους

Όταν ξεμπλοκάρετε την αποχέτευση και ολοκληρώσετε τον καθαρισμό της τάπας, ήρθε η ώρα να τα επαναφέρετε όλα. Βιδώστε ξανά το παξιμάδι περιστροφής στη θέση του και επανατοποθετήστε το στον ιμάντα με το κλιπ. Ελέγξτε ότι όλα είναι στη θέση τους και ότι η τάπα λειτουργεί σωστά με το μοχλό. Αφήστε για λίγο τον κάδο κάτω από το ντουλάπι να τρέξει το νερό και να δείτε ότι δε στάζει από πουθενά.

7. Ελέγξτε την αποστράγγιση για να δείτε ότι είναι ξεμπλοκαρισμένη

Όταν όλα επανέλθουν στη θέση τους, απλώς αφήστε το νερό να τρέξει για να δείτε ότι ρέει κανονικά. Όταν αυτό συμβεί τότε ο νιπτήρας σας έχει ξεβουλώσει. Μπορείτε κατόπιν να καθαρίσετε το εσωτερικό του νιπτήρα σας.

Έξτρα συμβουλές

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές που θα σας βοηθήσουν για τυχόν φράξιμο του νιπτήρα του μπάνιου σας.

 • Δράστε άμεσα. Εάν δείτε ότι έχει αρχίσει να φράζει λίγο ο νιπτήρας σας, μην περιμένετε να μεγαλώσει το πρόβλημα διότι θα σας δημιουργήσει μεγαλύτερο πονοκέφαλο. Δράστε άμεσα για να μην επιδεινωθεί. Η δουλειά σας θα γίνει εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά.
 • Λάβετε προληπτικά μέτρα. Ο κύριος λόγος για τον οποίο φράσσονται οι αποχετεύσεις είναι οι τρίχες. Μόλις αρχίσουν να μαζεύονται μαζί με σαπούνια και βρωμιές τότε γίνονται μάζα και εμποδίζουν την αποχέτευση.
 • Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβετε προληπτικά μέτρα για να μην εισχωρούν τρίχες στην αποχέτευση.
 • Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα φίλτρο διχτάκι πάνω από την αποχέτευση για να μαζεύει τις τρίχες που πέφτουν μέσα ώστε να μην εισχωρούν βαθύτερα. Αυτή είναι μια απλή και φθηνή λύση και θα βοηθήσει για μελλοντικά βουλώματα στην αποχέτευσή σας.

Ίσως να μη χρειασθεί τεχνικός απόφραξης

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν αρκετές τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας, οι οποίες είναι απλές και οικονομικές. Δοκιμάστε αυτά τα βήματα με τη σειρά και θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να ξεμπλοκάρετε το νιπτήρα σας μόνοι σας χωρίς επαγγελματική βοήθεια.

Ωστόσο, εάν δοκιμάσετε όλα αυτά τα βήματα και τίποτα δε φαίνεται να λειτουργεί, μπορεί το πρόβλημά σας να είναι πιο σοβαρό – οπότε ίσως είναι η ώρα να καλέσετε τους επαγγελματίες.

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ
ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ

24 ΩΡΕΣ – 365 ΗΜΕΡΕΣ