Ύδρευση και Αποχέτευση στην Αθήνα

Ύδρευση και Αποχέτευση στην Αθήνα

Ύδρευση και Αποχέτευση στην Αθήνα. Η Αθήνα είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ίσως με την πιο μακρά ιστορία η οποία χρονολογείται από τον πρώτο οικισμό της Νεολιθικής εποχής. Τον 5ο αιώνα π.Χ. ο «Χρυσός Αιώνας του Περικλή» αποτελεί το αποκορύφωμα της μακραίωνης, συναρπαστικής ιστορίας της Αθήνας όπου οι αξίες και ο πολιτισμός της πόλης απέκτησαν παγκόσμια σημασία. Με τα χρόνια, πολλοί κατακτητές κατέλαβαν την Αθήνα και ανέστησαν μοναδικά, υπέροχα μνημεία. Το 1834 έγινε πρωτεύουσα του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μέσα σε δύο αιώνες από τότε εξελίχθηκε σε μια ελκυστική σύγχρονη μητρόπολη με ασυναγώνιστη γοητεία.

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης έχει μετατραπεί σε πεζόδρομο 3 χιλιομέτρων (το μεγαλύτερο στην Ευρώπη), οδηγώντας στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και ανακατασκευάζοντας – σε μεγάλο βαθμό – το αρχαίο τοπίο.

Ο «πυρήνας» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, είναι η γειτονιά της Πλάκας που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ακρόπολης. Η Πλάκα κατοικείται χωρίς διακοπή από την αρχαιότητα. Στενοί δρόμοι σαν λαβύρινθοι πλαισιώνουν σπίτια και αρχοντικά από την εποχή της τουρκοκρατίας και της νεοκλασικής περιόδου το 19ο αιώνα. Περπατώντας κάποιος στην Πλάκα θα έχει την εντύπωση ότι ταξιδεύει με μια “μηχανή χρόνου”. Θα συναντήσει αρχαία μνημεία όπως το μνημείο του Λυσικράτη, το οποίο ανεγέρθηκε από έναν πλούσιο δωρητή θεατρικών παραστάσεων, τη Ρωμαϊκή Αγορά με το φημισμένο «Πύργο των ανέμων», τη βιβλιοθήκη του Αδριανού και μικρότερες εκκλησίες, αληθινά αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Επίσης θα δει υπολείμματα της οθωμανικής περιόδου όπως τζαμιά καθώς και το τουρκικό λουτρό κοντά στον Πύργο των ανέμων.

Ύδρευση και Αποχέτευση στην Αθήνα.
Πανόραμα Αθήνας

Άλλα ενδιαφέροντα μουσεία στην Πλάκα είναι τα μουσεία της λαϊκής τέχνης, της ελληνικής παιδικής τέχνης, των δημοφιλών μουσικών οργάνων καθώς και η γκαλερί τέχνης FRYSIRAΣτη γειτονιά της Πλάκας υπάρχουν επίσης πολλές γραφικές ταβέρνες, καφετέριες, μπαράκια και καταστήματα που πουλάνε σουβενίρ και παραδοσιακά προϊόντα.

Η Αθήνα μέσα στο χρόνο

Αν μιλήσουμε για το αρχαιότερο υδραγωγείο στην Αθήνα θα αναφερθούμε στο υδραγωγείο του Αδριανού. Η κατασκευή του κράτησε 20 ολόκληρα χρόνια. Ξεκίνησε το 130 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό και ολοκληρώθηκε το 150 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Πιο Αντώνιο. Από τις διάφορες επιδρομές των εχθρών των Ελλήνων όμως η δεξαμενή καταστράφηκε…

Μετά τη φυγή των Τούρκων, η κυβέρνηση της χώρας αντιμετώπισε ξανά το βασικό αυτό πρόβλημα της ύδρευσης. Με έρανο που έγινε επισκεύασε το υδραγωγείο, αλλά λόγω της αύξησης του πληθυσμού, μετά από πολλές προτάσεις για διάφορες γεωτρήσεις και μεταφορά νερών, αποφασίστηκε το 1892, να κατασκευαστεί τεχνητή λίμνη στο Μαραθώνα. Την πρόταση αυτή την έκανε ο Εδουάρδος Καλενέκ. Το έτος 1926 το δημόσιο της Ελλάδας και η εταιρεία Ούλεν έκαναν συμφωνία για τη λίμνη αυτή, που θα έδινε νερό στην πρωτεύουσα.

Οι εργασίες άρχισαν τον Οκτώβριο του 1926 και τέλειωσαν μετά από 3 χρόνια. Τον Μάιο του 1931 είχαν κατασκευαστεί το φράγμα, ο αγωγός, τα διυλιστήρια και για πρώτη φορά στις 3 Ιουνίου η Αθήνα πήρε νερό από τη λίμνη. Με το φράγμα του Μαραθώνα λύθηκε ως ένα σημείο το πρόβλημα της ύδρευσης της Αθήνας. Αργότερα όμως, με την ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη της πόλης, η ποσότητα του νερού της τεχνητής λίμνης δεν ήταν αρκετή για την ύδρευση της πρωτεύουσας. Εκτελέστηκαν έργα ύδρευσης από τη λίμνη Υλίκη, αλλά και πάλι το πρόβλημα ύδρευσης δε λύθηκε. Γι’ αυτό προτάθηκε η λύση του Μόρνου. Έτσι το 1979, κατασκευάστηκε το φράγμα του Μόρνου κοντά στο Λιδορίκι της Φωκίδας και τροφοδότησε την Αθήνα με νερό.

Αποχετευτικό δίκτυο της Αθήνας – ύδρευση και αποχέτευση

Όσον αφορά το αποχετευτικό δίκτυο της Αθήνας… Την εποχή της τουρκοκρατίας υπήρχε μόνο ο υπόνομος της οδού Άρεως. Αργότερα, το 1838, άρχισε η κατασκευή μικρών υπονόμων στο κέντρο της πόλης που τελείωσε το 1840. Το 1858 έγινε συστηματική κατασκευή υπονόμου στη Σταδίου και στη συνέχεια στους άλλους κεντρικούς δρόμους, δημιουργώντας έτσι δίκτυο υπονόμων μόνο για το 118 της πόλης, ενώ το υπόλοιπο είχε υπονόμους που άδειαζαν στα γύρω περιβόλια. Αποτέλεσμα ήταν οι επιδημίες τύφου, δυσεντερίας και άλλων παθήσεων, που έκαναν τον κόσμο να υποφέρει και οι συχνές πλημμύρες, που προκαλούσαν ζημιές στην πόλη, όπως το 1896, όπου πνίγηκαν 17 άτομα. Τότε Έλληνες και ξένοι τεχνικοί έφτιαξαν σχέδιο για τον κανονισμό της κοίτης του Κηφισού και Ιλισού, αλλά μετά το 1925 ο Δήμος κατασκεύασε αποχετευτικά έργα και υποχρέωσε τους ιδιώτες να φτιάξουν στεγανούς βόθρους.

Ύδρευση και Αποχέτευση στην Αθήνα.
Αποχετευτικό δίκτυο της Αθήνας

Ύδρευση και Αποχέτευση στην Αθήνα

Με τις μελέτες που έκανε ο Ιταλός Φαντόλι, ανατέθηκε η εκτέλεση αποχετευτικών έργων στην “Υδρέξ”, Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Υπονόμων. Η εταιρεία αυτή έκανε διάφορα σημαντικά έργα μέχρι τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, που συνεχίστηκαν μετά την απελευθέρωση. Το 1950 ιδρύθηκε ο Ο.Α.Π., Οργανισμός Αποχέτευσης Περιοχής Πρωτεύουσας, για τη συντήρηση και εκμετάλλευση του δικτύου που υπήρχε και αυτού που θα κατασκεύαζε. 

Έργα για ύδρευση και αποχέτευση

Ο οργανισμός άρχισε να λειτουργεί το 1954 και συνεχίζει και σήμερα. Έφτιαξε τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό από τέρμα Πατησίων και μέχρι τη Ν. Κοκκινιά, που σταμάτησε έτσι την αποχέτευση των ακαθαρσιών στο Ν. Φάληρο. Παρόλα αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί το σύστημα αποχέτευσης της πρωτεύουσας και των προαστίων. Με τις δυνατές βροχές το κέντρο της πόλης πλημμυρίζει και σε ορισμένες συνοικίες σημειώνονται αρκετές καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα. Ερχόμαστε λοιπόν έτσι αντιμέτωποι με πολλά και σοβαρά προβλήματα…

Αποφράξεις Αθήνα

Ευτυχώς όμως που στα προβλήματα αυτά υπάρχει και η λύση! Ποια είναι αυτή; Στα δύσκολα ζητήματα αποχέτευσης, αναλαμβάνει να δώσει λύση η Νο 1 εταιρεία στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Αττική!

Η Αποφράξεις Αθήνα, έχοντας στο ενεργητικό της μια σαραντάχρονη παρουσία και εμπειρία στο χώρο των αποφράξεων, αναλαμβάνει παντός είδους καθαρισμούς και αποφράξεις. Έρχεται στο χώρο σας 15 λεπτά αφότου καλέσετε στο τηλεφωνικό της κέντρο. Λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, Κυριακές και αργίες. Διαθέτει αξιόπιστα και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα καθώς και έμπειρο προσωπικό, ικανό να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόβλημα και κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη!

Καμία υπόθεση απόφραξης δεν είναι δύσκολη για την Αποφραξεις Αθηνας.