οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια μια υγειονομική ”βόμβα”
Τι λένε οι ειδικοί για τους κινδύνους
Σε έξαρση βρίσκονται ήδη, πριν καλά-καλά μπούμε στην περίοδο της άνοιξης, οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια στα ζώα συντροφιάς, τους στάβλους και τα αδέσποτα ζώα.
Τώρα που θα ζεστάνει ο καιρός θα φανεί και το μέγεθος του προβλήματος των κουνουπιών, που δεν αναμένεται να είναι μικρότερο του προβλήματος των ψύλλων και των τσιμπουριών, καθώς οι ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες ισχύουν για όλα αυτά τα έντομα, γεγονός που θα πρέπει να θέσει σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Αποκάλυψη αυτής της… υγειονομικής βόμβας
Αν δε λάβουμε τα μέτρα μας δε θα αργήσει να εκραγεί, έκανε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο γνωστός κτηνίατρος Πολυχρόνης Νικηφοράκης, που διευκρινίζει ότι, ακόμα και αν λάβουμε στα ζώα μας τα κατάλληλα μέτρα, αυτό δε σημαίνει ότι και πάλι τότε θα πρέπει να είμαστε εφησυχασμένοι, καθώς μια αδέσποτη γάτα να περάσει από τον κήπο μας, ή ένας σκύλος μπροστά από το σπίτι μας, ακόμα και ποντίκι, αν μεταφέρουν ψύλλους, μπορεί να ξαναμεταδοθούν στο χώρο μας.
«Καταρχήν φέτος δεν έκανε βαρύ χειμώνα… Με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί ( ψύλλοι και τσιμπούρια )που είχαμε από πέρυσι το καλοκαίρι να μη μειωθούν. Μειώθηκαν λίγο, αλλά όχι υπερβολικά. Οπότε τώρα, μόλις ο καιρός ζέστανε, υπάρχει μεγάλος πολλαπλασιασμός και στα τσιμπούρια και στους ψύλλους, οπότε το πρόβλημα ξεκίνησε να είναι αρκετά έντονο νωρίς. Δηλαδή, παρόλο που δεν έχουμε πολλή ζέστη ακόμα, το πρόβλημα είναι έντονο ήδη», λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Νικηφοράκης.
Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, «για να μην έχουμε τα προβλήματα αυτά, θέλουμε κρύα, θέλουμε πολλές βροχές και τα θέλουμε για πολλές μέρες. Φέτος δυστυχώς δε μας έκανε τέτοιο καιρό. Οπότε μειώθηκε λίγο το πρόβλημα το χειμώνα, αλλά δε μηδενίστηκε. Ποτέ δε μηδενίζεται βέβαια, αλλά, τέλος πάντων, το χειμώνα μειώθηκαν λίγο αυτά τα έντομα και όχι όσο θα έπρεπε, οπότε τώρα υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί για αναπαραγωγή στην Ελλάδα.»…
Το πρόβλημα φούντωσε λίγο παραπάνω από άλλες χρονιές
Στο ερώτημά μας αν έχουμε κάποιες περιοχές με ιδιαίτερο πρόβλημα, ο Πολυχρόνης Νικηφοράκης μας απάντησε πως «το πρόβλημα είναι παντού. Διότι τα αδέσποτα, οι σκύλοι και οι γάτες, που δεν τα προσέχει κανείς, μεταφέρουν τα τσιμπούρια και τους ψύλλους παντού. Για παράδειγμα, όπου μπει η γάτα και περάσει θα πέσουν πέντε ψύλλοι. Αυτοί θα πολλαπλασιαστούν και μετά θα περάσει άλλος ένας σκύλος ή γάτα, και πάει λέγοντας. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές. Παντού υπάρχει το πρόβλημα»…
«Οι ψύλλοι είναι επικίνδυνοι»
Στο σημείο αυτό, ο κ. Νικηφοράκης λέει στην εφημερίδα μας ότι «οι ψύλλοι είναι επικίνδυνοι. Είναι επικίνδυνοι πρώτα και κύρια για τα ζώα μας. Αν υπάρχουν κάπου πάρα πολλοί ψύλλοι και τσιμπούρια θα μεταδοθούν ασθένειες. Με μεγάλους αριθμούς ψύλλων μπορεί και το ίδιο το ζώο από τα τσιμπήματα να πάθει αναιμία. Αλλά είναι επικίνδυνοι και για τον άνθρωπο.
Διότι, αν το ζώο μπαίνει μες στο σπίτι, θα μεταφέρει τους ψύλλους μες στο σπίτι, οπότε εκεί θα έχουμε πρόβλημα επιπλέον και στο χώρο που ζούμε εμείς. Πιο πολύ από τους ψύλλους. Γιατί το τσιμπούρι θα το δούμε πιο εύκολα, αλλά ο ψύλλος είναι κάτι μικρό που τρέχει. Και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ζώων δεν τους έχουν εντοπίσει, απλά το καταλαβαίνουν το πρόβλημα όταν βλέπουν ζώα τους να ξύνονται»…
Για τους λόγους αυτούς, επειδή υπάρχει επαναμόλυνση συνέχεια στα ζώα μας, γιατί δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους αδέσποτους σκύλους και τις γάτες, θα πρέπει να έχουμε μια μόνιμη προστασία στο σκύλο μας και τη γάτα μας. «Δηλαδή θα πρέπει είτε την αμπούλα, είτε το χάπι, είτε το περιλαίμιο, είτε το σπρέι να τα επαναλαμβάνουμε.
Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να έχει μια διαρκή προστασία, που θα την ανανεώνει ανάλογα με το φάρμακο που θα επιλέξει», λέει ο κ. Νικηφοράκης.
Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι τα ίδια ισχύουν και για την περίπτωση που έχουμε στάβλο στο σπίτι μας ή αλλού. «Θα πρέπει κι εκεί να έχουμε μια προστασία. Μια καθαριότητα καταρχήν πάρα πολύ καλή σε όλα τα ζώα. Γιατί ο ψύλλος θα ζήσει στην κοπριά. Θα πρέπει, λοιπόν, να την καθαρίζουμε συχνά και να την απομακρύνουμε. Ή κατά διαστήματα να χρησιμοποιούμε και κάποιο φάρμακο. Το πιο οικολογικό είναι ο ασβέστης, αλλά τον βάζουμε πάντα προληπτικά»…